Aero přináší čtvrtou průmyslovou revoluci do praxe: zavádí špičkové IT systémy pro digitalizaci a efektivní řízení, které mění chod celé společnosti.

AERO Vodochody AEROSPACE vstupuje do nové éry digitalizace implementací špičkových IT systémů, které znamenají zásadní krok v řízení všech procesů a digitalizaci výroby. Společnost se tak připojuje k tzv. Čtvrté průmyslové revoluci (Industry 4.0), která digitalizuje výrobní procesy a umožňuje chytrou výrobu a vznik inteligentních závodů. Tato technologická inovace přinese v Aero významná zlepšení ve všech klíčových oblastech – od vývoje produktů, přes plánování a výrobu až po dodavatelský řetězec.

„Rozhodli jsme o jedné z největší IT investic v historii Aero. Pořizujeme to nejlepší ze světa firemních informačních systémů a zároveň zavádíme systém pro řízení celoživotního cyklu produktu,“ uvedl Viktor Sotona, předseda představenstva a CEO Aero: „Tato významná investice je klíčovým krokem k digitalizaci, budoucímu růstu a vyšší konkurenceschopnosti naší společnosti. Nasazujeme systémy, které umožňují řízení Industry 4.0.“

Na základě výběrového řízení vybrala společnost Aero dva špičkové IT systémy, které dodá a integruje společnost InfoConsulting společně se společností Siemens. Společnost si vybrala řešení ERP od švédské společnosti IFS, která má významné reference od předních světových hráčů v leteckém průmyslu, jako jsou Saab Group a Lockheed Martin, a řešení PLM od společnosti Siemens, světového lídra v oblasti stanovování průmyslových standardů, který mezi své klienty počítá společnosti Boeing a BAE Systems.

Integrace IFS Cloud a Teamcenter přinese digitalizaci do všech hlavních oblastí Aero. Zvýší produktivitu, efektivitu a flexibilitu. Umožní též pokročilejší rozhodování a přizpůsobení výrobních a dodavatelských operací. Projekt je klíčovou součástí digitalizační strategie společnosti.

IFS Cloud: Digitální transformace firemního informačního systému (Enterprise Resource Planning – ERP)

IFS Cloud byl vybrán pro svou schopnost pokrýt široké spektrum procesů, které jsou pro Aero klíčové. Tento digitální systém přinese:

– Plně digitalizované plánování a řízení výroby: IFS Cloud poskytne detailní digitální přehled o kapacitách a zdrojích, což povede k lepšímu využití prostředků a optimalizaci výrobních procesů.

-Digitalizaci nákupních a dodavatelských procesů: Pokročilé digitální nástroje pro řízení nákupních procesů a dodavatelských vztahů zajistí plynulý tok materiálů a komponentů, čímž se minimalizuje riziko zpoždění a zvyšuje efektivita.

– Zlepšení digitálního finančního a projektového řízení: Systém poskytne přesné digitální nástroje pro sledování nákladů, výnosů a ziskovosti jednotlivých projektů, což podpoří lepší finanční plánování a rozhodování.

Teamcenter: Digitalizace životního cyklu produktů (Product Lifecycle Management – PLM)

Teamcenter od společnosti Siemens je klíčovým nástrojem pro digitalizaci správy životního cyklu produktů. Tento systém přinese následující digitální výhody:

– Plně digitalizovaná integrace 3D CAD modelů a výrobních procesů: Teamcenter umožní efektivní digitální správu všech změn v designu a jejich okamžité promítnutí do výroby, čímž zajistí maximální konzistenci a přesnost v celém procesu.

– Zlepšení digitální spolupráce mezi týmy: Díky centralizovanému digitálnímu řízení dat bude komunikace mezi odděleními vývoje, výroby a nákupu rychlejší a efektivnější, což urychlí vývoj a uvedení nových produktů na trh.

– Vyšší kvalita a digitální kontrola změn: Systém umožní důsledné digitální sledování verzí, variant a konfigurací produktů, což zajistí, že všechny změny budou pečlivě řízeny a dokumentovány.

Industry 4.0 (tzv.4. průmyslová revoluce): integrace inteligentních digitálních technologií do výrobních a průmyslových procesů. Jde o soubor technologií, které zahrnují průmyslové sítě internetu věcí (IoT), umělou inteligenci, velká data, robotiku a automatizaci. Industry 4.0 umožňuje chytrou výrobu a vytváření inteligentních závodů.

AERO Vodochody AEROSPACE a.s. se zaměřuje na vývoj, výrobu, údržbu a modernizace civilních a vojenských letadel a je největším leteckým výrobcem v České republice a jedním z nejstarších leteckých výrobců na světě. V oblasti vlastních letounů je Aero stálým partnerem řady armádních letectev a má silnou pozici na trhu s vojenskými cvičnými a lehkými bitevními letouny. Díky 11 tisícům letounů, které vyrobilo za sto let své existence, stovkám stále používaných letounů L-39 Albatros sloužících u desítek vojenských provozovatelů i v řadě demo týmů, a zejména díky svému novému letounu L-39NG se Aero profiluje jako lídr na světovém trhu s proudovými cvičnými letadly. V oblasti civilního letectví Aero spolupracuje s největšími leteckými výrobci na široké škále projektů a je partnerem v několika risk-sharingových programech, kde je zodpovědné nejen za výrobu a montáž leteckých celků, ale také za jejich vývoj.

Zdroj: aero.cz

Aero přináší čtvrtou průmyslovou revoluci do praxe: zavádí špičkové IT systémy pro digitalizaci a efektivní řízení, které mění chod celé společnosti.

Views